Versoepeling van de wkr: reden voor een feestje in 2020?

De zogenaamde werkkostenregeling (wkr), waarmee werkgevers bijvoorbeeld een kerstpakket of een bedrijfsuitje kunnen geven, wordt verruimd.

Reden voor een feestje? Of moeten we niet te hard juichen?

Hoe zit het met de “vrije ruimte” in de wkr?

Via de wkr kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. Het totale bedrag moet wel onder de 1,2% blijven van de loonsom van alle medewerkers samen. Dit is de zogeheten vrije ruimte. Komt het bedrag boven deze grens? Dan moet je als werkgever 80% belasting over dat extra bedrag betalen.

Als je als werkgever gebruik wilt maken van de vrije ruimte binnen de wkr, is het een wettelijke vereiste dat je het beloningsbestanddeel aanwijst als eindheffingsbestanddeel. Bij de toepassing van de vrije ruimte heeft de Belastingdienst als voorwaarde gesteld dat beloningen die uit dat potje komen wel gebruikelijk moeten zijn. Maar dat is voor personeelsfeesten vrijwel nooit een belemmering.

Een aantal vergoedingen gaat (onder voorwaarden) niet ten koste van de vrije ruimte, denk aan reiskosten, een telefoon of maaltijden bij overwerk.

Wat gaat er veranderen?

Volgend jaar verruimt de Belastingdienst voor de eerste 400.000 euro van de totale fiscale loonsom het percentage van de vrije ruimte van 1,2% naar 1,7%, dat is dus een verhoging van 2.000 euro. Voor het bedrag boven 400.000 euro blijft het percentage van 1,2% gelden. Met name voor midden- en kleinbedrijven (het MKB) is het voordelig.

Het is de bedoeling dat de verruiming gaat gelden vanaf 1 januari 2020. Dit kan betekenen dat er meer of uitgebreidere bedrijfsfeestjes georganiseerd gaan worden.

Personeelsfeest op een evenementenlocatie of op eigen grond?

Een personeelsfeest op de werkvloer is vrijgesteld van belastingen en komt ook niet ten laste van de vrije ruimte. Toch is een feest op een externe event locatie het overwegen waard, zeker nu de vrije ruimte feestelijk verruimd is. Een ‘extern feest’ valt ook nog eens binnen de vrije ruimte van de wkr.

Wil je de vrije ruimte liever bewaren voor bijvoorbeeld kerstpakketten? Dan zijn er nog andere manieren om toch een extern feest te laten organiseren. Zolang het zakelijke karakter overheerst, kan het evenement als ‘vrijstelling’ worden beoordeeld. Hierdoor valt het niet in de vrije ruimte, maar is het toch belastingvrij.

De 4 evenementenlocaties van HIER.

Genoeg reden dus voor een feestje! Ben je nog op zoek naar een evenementenlocatie of festivalterrein? HIER. vind je vier bijzondere evenementenlocaties, allemaal in een unieke stijl. De inspirerende locaties zijn beschikbaar als originele feestlocatie, voor vergaderingen, lezingen, beurzen, recepties en nog veel meer!

Tips voor het kiezen van de perfecte evenementenlocatie? Lees dan deze blog eens: Hoe kies je de perfecte evenementenlocatie? Wij geven je 13 tips!